vSphere 6.7 Per-VM EVC

vSphere 6.7 Per-VM EVC

vSphere 6.7 Per-VM EVC veya Sanal Makine bazlı Enhanced vMotion Compatibility olarak açıklayabileceğimiz bu özellik vSphere 6.7 sürümünün bize sunduğu yeniliklerden sadece bir tanesi. Enhanced vMotion Compatibility (EVC) aynı cluster içerisinde bulunan farklı işlemci ailesine ve özelliklerine sahip hostlar arasında VM’leri taşımamızı (migrate) sağlayan bir özellik. vSphere 6.7 öncesinde EVC modu cluster bazında yapılabiliyorken, 6.7 sürümü ile birlikte cluster EVC’nin yanında bir de VM bazlı EVC modu eklendi.

per-vm evc

VM bazlı EVC bize ne sağlıyor?

Özetlemek gerekirse per-VM EVC özelliği VM’lerin farklı işlemcilere sahip datacenter, vCenter Server sistemleri ve cluster’lar arasında sorunsuz bir şekilde taşınabilmesine (migrate) olanak sağlıyor.
Default olarak yeni oluşturulmuş bir VM clusterda tanımlanmış olan EVC ayarlarını alıyorken, Eğer VM bazlı EVC tanımlanırsa cluster seviyesinde ki ayar ilgili VM için geçerli olmayacak ve VM kendi EVC politikasını devam ettirecektir. VM bazlı EVC modu düşürebilir veya yükseltebilir bununla da CPU uyumluluk seviyesini değiştirebiliriz.

Cluster-based EVC vs. Per-VM EVC

Cluster bazlı EVC ve VM bazlı EVC farklarından söz etmek gerekirse karşımıza 4 tane madde çıkıyor. Bunlar şu şekildedir ;

  1. Cluster bazlı EVC’de modu hot olarak değiştirebiliyorken per-VM EVC’de mod sadece VM kapalı iken değiştirilebiliyor.
  2. Cluster-based EVC’de bir VM’i cluster dışına çıkardığınızda güç döngüsü yaşanması durumunda (VM power-off, power-on) ilgili VM’in EVC modu sıfırlanır ve yeni cluster’a göre şekillenir. VM bazlı EVC’de ise yapılan ayar kalıcıdır ve güç döngüsü EVC modunda değişiklik yaratmaz.
  3. Cluster bazlı EVC’de VM clusterda tanımlanmış olan EVC ayarlarını alıyorken, Eğer VM bazlı EVC tanımlanırsa cluster seviyesinde ki ayar ilgili VM için geçerli olmayacak ve VM kendi EVC politikasını devam ettirecektir. Yani VM bazlı EVC, cluster EVC’ye göre daha önceliklidir.
  4. Hem cluster hem VM bazlı EVC tanımı var ise cluster içerisinde ki VM’in EVC modu cluster’ın EVC modundan yüksek olamaz. Örneğin Clusterda Intel “Ivy Bridge” 5. Generation modu aktif ise VM için Intel “Haswell” 6. Generation belirlenemez.

Uyumluluk ve Gereklilikler Nelerdir?

Uyumluluk Gereklilik
Host SDDC version 1.3 veya üstü
vCenter Server SDDC version 1.3 veya üstü
Virtual Machine Virtual hardware version 14 veya üstü

per-VM EVC ile alakalı söylenebilecekler bu şekilde.

İşlemcilerin EVC desteği için şu makaleyi inceleyebilirsiniz : https://kb.vmware.com/kb/1003212

Tolgahan Yılmaz

👋 Hi, I’m @tylmz. A virtualization and Software Defined Networking Expert interested in Cloud Computing, virtualization, performance tuning of distributed systems and Process Automation 🌱 Currently learning python and shell 💞️ Looking to collaborate on DevOps and process automation 📫 How to reach me; tolgahan_y [at] yahoo.com.tr.

2 Responses

  1. 19 Ağustos 2018

    […] vSphere 6.7 Per-VM EVC […]

  2. 14 Eylül 2018

    […] Bu konuyu daha önce şurada anlatmıştım : Per-VM EVC […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.