VMware vSAN Nedir?

VMware vSAN Nedir? Ne işe yarar? Neden ve nerede kullanılır? soruları Hyperconverged Infrastructure yapısının günümüz disk teknolojisi ile birlikte gelişmesinin sonucu olarak herkesin aklını kurcalamaya başladı. Bu makalemde Hyperconverged Infra nedir, VMware’ın hyperconverged çözümü olan vSAN nedir sorularına cevaplar arayacağım.

Hyperconverged Infrastructure Nedir?

Hyperconverged Infra, basitçe bir datacenter için gerekli tüm anahtar fonksiyonların software seviyesinde uygulandığı ve tek bir yönetim merkezine bağlı olduğu ortam şeklinde açıklanabilir.
Temel olarak üç katmandan oluşmaktadır ve bunlar : Compute Virtualization, Storage Virtualization ve Management’dır. VMware ESXi ile birlikte Compute Virtualization’ın çok uzun yılllardır hayatımızda olduğu bir gerçek ancak Storage Virtualization ve Network Virtualization için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Hyperconverged Infra modeli ve VMware vSAN ile bugün block veya file level storage yaklaşımlarının dışında yazılım katmanında işlenen object based (obje bazlı) bir storage yaklaşımı karşımıza çıkmakta ve kullanıcıya yeni bir operasyon modeli sunarak karışık storage yapılarını ve dış ekiplere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmakta. Bu yeni model ile tek merkezden yönetilen ve yazılım tabanında işlenen compute, storage, network katmanlarını ve bu katmanlarda yapılması gereken manuel işleri otomatikleştirmek çok daha kolay olmakta ve DC Admin için hızlı ve rahat bir yönetim modeli sunmaktadır.

Hyperconverged Infrastructure neler kazandırır?

  • Operasyonel Kolaylık
    Hyperconverged ortamlardan önce Compute ve Storage katmanları ayrı ekipler tarafından yönetilir, compute ekipmanının dışında SAN ve Storage-array gerektirirdi. Bu durumda hem dış ekiplere olan bağımlılık hem de LUN yönetimi için yapılan manuel işler operasyonel iş yükü katardıç Hyperconverged bir ortamda ise Compute ve Storage katmanları yazılımsal entegrasyon ile tek bir merkezden yönetilebilmekte.
  • Daha Düşük Toplam Maliyet
    Günün storage array kapasite planlamaları genellikle 5 yıllık öngörü ile yapılmakta. External bir storage array iyi performans için uygun seviyede SAN ekipmanı ve bu ekipmanlarla ilgilenecek ekip gerektirmektedir. SAN ekipmanlarının pahalılığı göz önünde bulundurulduğunda ve hyperconverged ortamlar ile karşılaştırıldığında hyperconverged yapıdaki “gerektiğinde büyü” politikası ile uzun süreli kullanımda maliyet avantajı sağlamaktadır.
  • Hız
    All-Flash yapılandırma desteği, obje bazlı fault tolerance gibi özelliklerle birlikte hızlı bir şekilde büyüyüp küçülebilme rahatlığı sağlayan hyperconverged yapılar hem günlük işlere ciddi bir hız kazandırmakta hem de kritik iş yükleri için tercih nedeni olmakta. Öyle ki bir VM’in hardware RAID yapıları dışında obje olarak farklı disk gruplarına kopyalarıyla dağılmasını sağlayabiliyorken önemsiz başka bir VM için tek bir kopya tutmanız mümkün. Ve tüm bunları yapmak için storage’dan anlayan bir profesör olmanıza gerek de yok 🙂

VMware vSAN Nedir?

Virtual SAN (vSAN) VMware’ın Hyperconverged ortamlar için geliştirmiş olduğu storage sanallaştırma yazılımıdır. vCenter altında cluster bazlı bir yapılandırma karakteristiğine sahiptir ancak data plane ESXi host seviyesinde işlenir ve cluster kurulduktan sonra vCenter Server bağımlılığı bulunmamaktadır. vSAN ilk günden itibaren SAN ihtiyacını ortadan kaldırmakla kalmaz aynı zamanda doğal vSphere entegrasyonu ile tanıdık arayüz altında operasyonel iş yükünü azaltır.

Öyle ki vSAN ile yapılandırılmış bir ortamda onlarca LUN ile uğraşmak zorunda kalmaz, cluster için tek bir vSAN datastore görürsünüz. Yazılım tabanında obje bazlı saklanan ve işlenen veri, klasik SAN için geçerli olan iş yükü dağıtımı kapasite dengeleme gibi işlemleri doğal olarak yapma kapasitesine sahiptir. Bu durum DC Admin’i sürekli monitoring tool’lar ile veya manuel olarak LUN kontrolü yapmaktan kurtararak zamandan belki de işletmeler için ekstra ödemelerden kurtarır. İş yükü dağıtımı vSAN yapılandırılmış bir ortamda adminin düşünmesi gereken bir iş değildir ve software katmanında otomatik olarak yapılmaktadır. Halihazırda VMware’a göre dünya üzerinde 17.000’den fazla vSAN müşterisi bulunmaktadır. (2019 Şubat)

Daha fazla detay için şurayı incelemenizi öneririm : https://www.vmware.com/products/vsan.html

 

VMware vSAN Neden Kullanılır?

Aslında neden kullanılır değilde neden kullanılmalıdır kısmıyla alakalı vereceğim birkaç örnek ile burayı şimdilik kısaca geçmek istiyorum. Daha sonra yazacak olduğum vSAN yazılarında detaylara girmeyi planlıyorum. Pekiyi Neden vSAN?

  • Yönetim Kolaylığı
  • Klasik storage yapılarına göre çok daha iyi performans
  • Obje Bazlı storage
  • Storage Policyler ile QoS ve IOPS yönetimi
  • Sürekli VMware Support’u
  • Basit dizayn yapısı
  • Deduplication ve Sıkıştırma desteği
  • ISCSI share desteği
  • Elastik Büyüyebilme yapısı
  • Native vSphere ve yan ürün desteği
  • Kritik Uygulamalar için çok yüksek koruma desteği
  • Yüksek vendor desteği
  • 2 Host’tan 64 hosta kadar çalışabilme yetisi

VMware vSAN Performans ve Obje Yönetimi

Bu iki konu üç yeni makale ile incelenecek olup aşağıdaki başlıklara link verilecektir.

  • vSAN Performans Yönetimi ve QoS
  • vSAN RVC Tools ile Obje Yönetimi
  • vSAN Storage Profilleri ve Policy Bazlı Yaklaşım

Bu da Kaptan vSAN :

captain-vsan

Teşekkürler.

Tolgahan Yılmaz

👋 Hi, I’m @tylmz. A virtualization and Software Defined Networking Expert interested in Cloud Computing, virtualization, performance tuning of distributed systems and Process Automation 🌱 Currently learning python and shell 💞️ Looking to collaborate on DevOps and process automation 📫 How to reach me; tolgahan_y [at] yahoo.com.tr.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.