vSphere 6.7 PMem (Persistent Memory)

Herkese merhaba,

 

Bu makalede vSphere 6.7 ile gelen bir özellik olan PMem teknolojisini irdeleyeceğiz.

PMem (Persistent Memory) nedir ve VMware vSphere ile entegre olarak nasıl çalışır?

Kısaca özetlemek gerekirse memory (RAM) üzerinde devamlı olarak saklanan data diyebiliriz. Yani sanal makinelerinizin data dosyaları ram üzerinde saklanacak ve işlenecek diyebiliriz ama nasıl?

PMem’e giriş yapmadan önce şu an aktif olarak kullanılan datastore mimarilerine göz gezdirmek isterim.

Aşağıdaki resimde de görüleceği üzere şu an kullandığımız depolama mimarilerindeki latency değerleri sürekli gelişmekte.

Eski tip manyetik diskler için bu değerler ortalama 10 milyon nano saniye iken, SSD disklerde bu değerler dramatik bir şekilde düşmekte ve 100 bin nano saniyelere gelmiştir. SSD disklerin öncülük ettiği gelişmeler sonrasında günümüzde kullanımda olan en hızlı depolama üniteleri olan PCIe ve NVMe cihazlarının latency değerler 10 bin nano saniyeye kadar gerilemiştir. Bu ekran görüntüsü bize şu an kullanımda olan en hızlı değerlerin halen milisaniyelik latency değerlerine sahip olduğunu göstermektedir.

 

 

1 Microsaniye = 1000 Nanosaniye

1 Milisaniye = 1000 Microsaniye

 

Ekran görüntüsündeki sayılar takribi (yaklaşık) değerlerdir ve cihazdan cihaza değişiklik gösterebilirler.

Şimdi gelelim bilgisayarlarımızdaki veya serverlarımızdaki RAMlere.. Ekran görüntüsünde de görebileceğiniz üzere sunucularımızdaki RAMler ortalama 50-100 nanosaniye latency değerlerine sahiptirler ve bu değerler günümüzde kullanılan en hızlı depolama ünitelerinden 100 kat daha hızlıdır.

 

PMem aradaki bu büyük latency farkını kullanarak sanal makinenizin datasını sürekli olarak RAM üzerinde tutacak. Yani RAM teknolojisi kullanılarak bir datastore’a sahip olacaksınız. Böylece RAM teknolojisi kullanılarak PMem yüksek disk hızları gerektiren uygulamalarınıza üstün bir hız sağlayacak. Sunucularımızdaki RAMler volatile(uçucu/geçici) olduğundan hostun enerjisi kesilir veya reboot edilirse ram üzerindeki data silinmektedir. PMem ile non-volatile (kalıcı) bunun önüne geçerek datanın devamlı olarak memory üzerinde durması amaçlanmaktadır.

 

Şu anki uygulanabilirlik;

 

  • 16GB NVDIMM modülleri
    • Hem HPE hem de Dell sistemleri destekliyor
    • 192GB’a kadar PMemAyrica yakın gelecekte;
  • HPE 1TB’a kadar büyüyebilir persistent memory
  • Intel 3D XpointPeki teknoloji nasıl çalışacak?Aşağıdaki ekran görüntüsünden de görebileceğiniz üzere NVDIMM’ler üzerinde DRAM olarak RAM görevi görecek modüller bulunacak.
    • Bu modüller örnek olarak 16GB DRAM mevcut ise aynı RAM üzerinde 16GB da NAND Flash bulunacak ayrıca iki üniteyi kontrol edebilmek için arada bir controller.
    • PMem teknolokisinde data direkt olarak DRAM modülüne yazılacak. (DRAM geçici depolama sağlar, NAND Flash ise kalıcı)
    • NVDIMM modülleri anakart üzerindeki bir pil ile yedeklenecek.
    • Hostun elektrik kaybetmesi veya reboot olması durumunda pil yardımı ile DRAM üzerindeki data NAND Flash depolama chiplerine kopyalanacak.
    • NVDIMM pil ile yedeklendiği için data kaybı oluşmayacak.
    • Host tekrar çalışır hale geldiğinde NAND Flash’ta bulunan data tekrar DRAM üzerine kopyalanacak.

Yukarıdaki sıralama ile geçici DRAM modülünde bulunan data her hangi bir elektrik kesilmesi veya reboot durumunda pil yardımı ile NAND Flash chipleri üzerine aktarılarak bütünlüğü korunacaktır.

Ayrıca aşağıdaki tanıtım videosunu izleyerek PMem ve çalışma mantığı hakkında daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

 

 

You may also like...

1 Response

  1. 14 Eylül 2018

    […] NVDIMM kullanabiliyoruz. Her VM için ekleyebileceğimiz maksimum kontroller sayısı şuanda 1. pMem hakkında detaylı bilgi almak için Akın‘ın yazmış olduğu şu makaleyi okumanızı […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.